SSPL MEDIATIEDOTE 14.1.2019

Julkaisuvapaa

Sopimuspalokuntalaisten määrä on kasvanut

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) teki vuoden 2018 lopulla kyselyn palokuntayhdistysten oman rahan käytöstä pelastustoimen tehtäviin. Tässä kyselyssä selvitettiin myös hälytyskelpoisten sopimuspalokuntalaisten määrää. Tulokset näyttävät osoittavan, että Suomessa on nyt yhteensä noin 15 000 sopimuspalokuntalaista. Aiemman vuonna 2013 tehdyn selvityksen mukaan sopimuspalokuntalaisten määrä oli 13 400. Määrä on yhtä palokuntaa kohti kasvanut keskimäärin 2-3 henkilöä.

Suomen 22 pelastuslaitoksella on kaikkiaan 709 sopimuspalokuntaa. Näillä palokunnilla on merkittävä asema niin pelastustoimen ensilähtöjen resurssina kuin ammattipalokuntien tukena. 

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala toteaa, että kyselyn tulos osoittaa hyvää kehitystä, joka on saatu aikaan palokuntien parantuneella aktiivisella jäsenhankinnalla. Myös osa pelastuslaitoksista on osallistunut sopimuspalokuntien jäsenhankinnan tukemiseen. Tätä työtä on tuettu myös mm. Suomen Sopimuspalokuntien Liiton palokuntien Vetoa & Voimaa -hankkeella ja jäsenhankinnan tueksi tuotetulla painetulla materiaalilla. Kujalan mukaan tilannetta ei voi vielä pitää hyvänä vaan jäsenhankinnan tehostamista ja aktiivisuutta tulee jatkaa normaalina ja päivittäisenä palokuntien toimintana. Tulos osoittaa hyvän suunnan, mutta se osoittaa myös, että vastanneiden joukossa on palokuntia, joiden jäsentilanne on huolestuttava ja toisaalta löytyy palokuntia, joiden jäsentilanne on erinomainen. 

 

Kujalan mukaan sopimuspalokunnat huolehtivat keskeisesti erityisesti harvaan asutun Suomen pelastustoimesta. Maan pinta-alasta noin 90 % on aluetta, jossa pelastustoimen ensilähdön huolehtii sopimuspalokunta.

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto julkistaa palokuntayhdistysten oman rahan käytöstä pelastustoimen tehtäviin -kyselyn muut tulokset 9.2.2019 Tampere-talossa pidettävässä liiton ajankohtaisseminaarissa.

Palokunnat Suomessa:

Suomessa on 709 sopimuspalokuntaa, jotka jakautuvat 491 yhdistysmuotoiseen sopimuspalokuntaan (vpk) ja 200 henkilökohtaisen sopimuksen sopimuspalokuntaan ja 18 työpaikkasopimuspalokuntaan. Näissä toimii noin 15 000 hälytyskelpoista palokuntalaista. 

Paloauto lähti vuonna 2018 hälytystehtävään sopimuspalokunnan asemalta 79 400 kertaa. Määrä on noin 17 % suurempi kuin vuonna 2017.

Viidessä minuutissa hälytyksestä ympäri vuorokauden yhteiskunnan käytössä on palokuntasopimusten mukaisesti 1400 sopimuspalokuntalaista. Puolessa tunnissa henkilömäärä on kasvanut vähintään 3165:een.

Päätoimista pelastustoimen ammattihenkilökuntaa Suomessa on noin 4000. Vuorokauden ympäri toimivia ammattipaloasemia on 112.

Pelastustehtävät Suomessa hoidetaan ammatti- ja sopimuspalokuntien toimesta. Sopimuspalokunnat eivät ole vapaaehtoistatoiminta, vaan toiminta perustuu sopimuksiin.

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto on valtakunnallinen vapaaehtoisten palokuntayhdistysten (=VPK) ja henkilökohtaisen sopimuksen palokuntayhdistysten liitto. Tehtävämme on toimia sopimuspalokuntatoiminnan ja pelastustoimen vapaaehtoistoiminnan puolesta.

Lisätiedot:  www.sspl.fi

toiminnanjohtaja Isto Kujala p. 040 075 2364, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.