SSPL UUTISET

SSPL MEDIATIEDOTE 10.4.2019

Julkaisuvapaa

Pelastushenkilöstön fyysisen toimintakyvyn arvioinnista

Viime aikoina on julkisuudessakin käyty keskustelua pelastushenkilöstön fyysisen toimintakyvyn arviointiohjeista. Tiukentuneiden vaatimusten on katsottu hankaloittavan etenkin pelastustoimen sopimuspalokuntatoimintaa. 

Savusukellusta suorittavan pelastushenkilöstön kohdalla on tärkeää, että varmistetaan pelastajien olevan riittävässä fyysisessä kunnossa tehtäviin. Tämä koskee sekä ammatti- että sopimushenkilöstöä. Valtakunnallista fyysisen toimintakyvyn testausohjetta on valmistellut sisäministeriön kokoama työryhmä, jossa ovat olleet edustettuna kaikki ne tahot, joita ohje koskettaa -sisäministeriön ja pelastuslaitosten edustus, ammattiliittojen edustus, Pelastusopisto, Työterveyslaitos ja Suomen Sopimuspalokuntien Liitto. Valmistelutyössä on päädytty yksimielisesti testausohjeeseen, jonka sisäministeriö on hyväksynyt. Lähtökohtana on, että samaa ohjetta noudatetaan kaikkialla Suomessa.

Sisäministeriön valtakunnallisen ohjeen mukainen kuntotestaus FireFit-menetelmällä on tarkoitettu pakolliseksi savusukellusta suorittavalle henkilöstölle. Muulle pelastustoimintaan osallistuvalle henkilöstölle fyysisestä kunnosta huolehtimista pidetään suositeltavana ja kuntotestaamiseen osallistuminen on tälle henkilöstön osalle ohjeen mukaan vapaaehtoista.

Julkisuuteen nousseet ongelmat ja erimielisyydet sopimushenkilöstön ja alueellisten pelastusviranomaisten välillä eivät koske valtakunnallista ohjetta, vaan pelastuslaitoksissa virkatyönä ilman yhteistoimintaa laadittuja tiukentavia ohjeita.

Suomen Sopimuspalokuntien Liiton kanta fyysisen toimintakyvyn testaamiseen on, että koko maassa tulee noudattaa samaa sisäministeriön laaja-alaisen, yhteistoiminnassa tapahtuneen valmistelutyön tuloksena syntynyttä ohjetta. Aluekohtaisiin tästä poikkeaviin ohjeisiin ei ole tarvetta.

 

Lisätiedot: toiminnanjohtaja Isto Kujala, p.040 075 2364, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

 

Yhteystiedot

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Männistöntie 2 04500 KELLOKOSKI
toimisto(a)sspl.fi

Toiminnanjohtaja
Ari Maskonen
050 567 5179

Järjestöpäällikkö
Aleksi Peurala
040 080 3215