SSPL UUTISET

SSPL MEDIATIEDOTE 11.6.2019 

Julkaisuvapaa

Sopimushenkilöstön kohtaama väkivalta huolestuttaa

Sopimuspalokuntien henkilöstö kohtaa yhä useammin uhka- ja väkivaltatilanteita hälytystehtävissä. Näin käy ilmi Suomen Sopimuspalokuntien Liiton (SSPL) sopimuspalokuntalaisille tekemästä kyselystä.  

Kyselyyn vastasi 960 henkilöä kattavasti ympäri Suomea. Vastaajista 62% ilmoitti ilmiön olevan omassa palokunnassakin kohdattu ja tuttu. Vastaajista 12 % oli itse ollut uhattuna, 25 % oli ollut mukana tällaisessa hälytystehtävässä, mutta ei itse ollut uhattuna. Lisäksi 25 % ilmoitti, että palokunnan hälytystehtävissä on koettu uhkatilanteita, mutta itse ei ole ollut näissä tehtävissä mukana.

Vastaajista 30 % oli saanut jotain koulutusta uhka- ja väkivaltatilanteiden kohtaamiseen. Peräti 63 % vastaajista ei ole saanut mitään koulutusta tällaisiin uhkaaviin tilanteisiin.

 

Uhka- ja väkivaltatilanteet ovat selkeä työturvallisuuskysymys pelastustehtävissä, sanoo Suomen Sopimuspalokuntien Liiton toiminnanjohtaja Isto Kujala. Viimevuosina on uhkatilanteiden määrä kasvanut – pelkäämme, että kasvu jatkuu. Sopimushenkilöstölle tehty kysely osoittaa, että huolestuttava ilmiö koskettaa laajasti päätoimisen ensihoito- ja pelastushenkilöstön ohella myös sopimuspalokuntia. Etenkin ensihoitajien kohtaamat uhkatilanteet ovat herättäneet alalla ja julkisuudessa keskustelua viime vuosina. Myös monissa ensihoitotehtävissä ensimmäinen potilaan tavoittava yksikkö on sopimushenkilöstön miehittämä ensivasteyksikkö, joten kyselyn paljastama väkivallan uhan kokemisen yleisyys ei tullut yllätyksenä. Kujala vaatii pelastuslaitoksia huomioimaan paremmin uhka- ja väkivaltatilanteet työturvallisuussuunnitelmissaan ja -ohjeissa sekä järjestämään niihin myös riittävästi tarvittavaa koulutusta. Myös suojavarusteissa on huomioitava uhkatilanteiden mahdollisuus, toteaa Kujala.

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto selvitti uhka- ja väkivaltatilanteiden kohtaamista sopimuspalokuntalaisten kouluttamisen kehittämiseen liittyvässä kyselyssä, jonka liitto toteutti toukokuun lopussa.

 

Sopimuspalokuntatoiminnasta

Pelastustehtävät hoidetaan Suomessa ammatti- ja sopimuspalokuntien toimesta. Sopimuspalokuntatoiminta ei ole vapaaehtoistatoimintaa.

Suomessa on 709 sopimuspalokuntaa, joissa on noin 15 000 tehtäviin koulutettua jäsentä. Vuonna 2018 paloauto lähti hälytystehtävään 79 300 kertaa sopimuspalokunnan asemalta. Maan pinta-alasta on noin 90 % aluetta, jossa pelastustoimen ensilähtö huolehditaan sopimushenkilöstön avulla.

 

Lisätiedot: toiminnanjohtaja Isto Kujala, p. 040 075 2364, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yhteystiedot

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Männistöntie 2 04500 KELLOKOSKI
toimisto(a)sspl.fi

Toiminnanjohtaja
Ari Maskonen
050 567 5179

Järjestöpäällikkö
Aleksi Peurala
040 080 3215