SSPL UUTISET

SSPL MEDIATIEDOTE 9.7.2019 

Julkaisuvapaa

ETELÄ-KARJALAN PELASTUSLAITOKSELLE SUOMEN SOPIMUSPALOKUNTIEN LIITON SOPIMUSPALOKUNTA-TUNNUSTUS

Tärkeimmät perusteet tunnustukselle ovat toiminnan kehittäminen, erinomainen viestintä ja hyvä yhteistyö sopimuspalokuntien kanssa

IMG 8274      IMG 8273

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) on myöntänyt SOPIMUSPALOKUNTA-tunnustuksen Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle. Etelä-Karjalan pelastuslaitos on toiminnallaan ja kehitystyöllään osoittanut SSPL:n mukaan jo pitkään, että sopimuspalokuntia ja sopimushenkilöstöä pidetään Etelä-Karjalassa tärkeänä osana pelastuslaitoksen organisaatiota. Arvostus sopimuspalokuntatoimintaa ja pelastustoimen vapaaehtoistoimintaa kohtaan tulee näkyväksi pelastuslaitoksen esimerkillisessä viestinnässä, jota tehdään yhdessä sopimuspalokuntien kanssa.

Pelastuslaitos on myös ennakkoluulottomasti kehittänyt ja tukenut palokuntien erikoistumista. Tästä hyvänä esimerkkinä on sopimushenkilöstön kouluttaminen operaattoreiksi pelastustoiminnan johtajan ja viestinnän tueksi. Myös drone-yksiköiden operointi, eli RPAS-toiminta, on Etelä-Karjalan pelastuslaitoksella sopimuspalokuntien erikoisosaamista, jota hyödynnetään jatkuvasti vakiintuneen käytännön mukaan.

 

Erityisesti SSPL arvostaa SOPIMUSPALOKUNTA-tunnustusta perustellessaan sitä, että Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen toiminnassa keskitytään oikeiden pelastusalan käsitteiden käyttöön. Tämä näkyy pelastuslaitoksen kaikessa viestinnässä johdonmukaisesti. Etelä-Karjalan pelastuslaitos on ollut aktiivisesti mukana yhteiskunnallisessa keskustelussa ja uskaltaa myös ottaa pelastusalan toimijana siihen kantaa.

SSPL luovutti tunnustuksen 9.7.2019. SSPL:n toiminnanjohtaja Isto Kujala totesi luovutuspuheessa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pitkään jatkuneen kehittämistyön, yhteistoiminnan ja harjoittelun konkretisoituneen hyvin Taipalsaaren Suursuon palon sammutustyössä. Pelastushenkilöstön kohtuulliset työvuorot mahdollistettiin ottamalla työhön suunnitellusti palokuntia muilta pelastustoimen alueilta. SSPL:n mielestä Etelä-Karjalan Pelastuslaitos on monipuolisesti tunnustuksen arvoinen ja esimerkillinen pelastusalan toimija. Kujalan ja järjestöpäällikkö Jaakko Lingon luovuttaman SOPIMUSPALOKUNTA-tunnustuksen ottivat vastaan Lappeenrannassa Etelä-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Erkki Hokkanen ja viestintäpäällikkö Johanna Franzén.

IMG 8272

Lisätiedot:

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto (SSPL) on sopimuspalokuntien ja pelastustoiminnan vapaaehtoistoiminnan puolesta toimiva valtakunnallinen liitto.

Pelastustehtävät hoidetaan Suomessa ammatti- ja sopimuspalokuntien toimesta. Sopimuspalokuntatoiminta ei ole vapaaehtoistatoimintaa.

Suomessa on 709 sopimuspalokuntaa, joissa on noin 15 000 tehtäviin koulutettua jäsentä. Vuonna 2018 paloauto lähti hälytystehtävään 79 300 kertaa sopimuspalokunnan asemalta. Maan pinta-alasta on noin 90 % aluetta, jossa pelastustoimen ensilähtö huolehditaan sopimushenkilöstön avulla. 

Suurimmissa kaupungeissa sopimuspalokunnat toimivat ammattipalokuntien tukena sekä toimijoina päällekkäisissä tehtävissä.

Etelä-Karjalassa on 25 sopimuspalokuntaa, joista kaksikymmentä toimii yhdistyssopimuksen perusteella (VPK), kolme henkilökohtaisen sopimuksen perusteella ja kaksi on työpaikkapalokuntia tehtailla. Sopimuspalokuntien rooli alueen pelastustoiminnassa on merkittävä. Vuonna 2018 sopimuspalokunnat hoitivat itsenäisesti noin yhden kolmasosan kaikista Etelä-Karjalan pelastuslaitokselle tulleista hälytystehtävistä. 

Lisätietoja antaa: toiminnanjohtaja Isto Kujala, p. 040 075 2364, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Yhteystiedot

Suomen Sopimuspalokuntien Liitto ry

Männistöntie 2 04500 KELLOKOSKI
toimisto(a)sspl.fi

Toiminnanjohtaja
Ari Maskonen
050 567 5179

Järjestöpäällikkö
Aleksi Peurala
040 080 3215